IDENTIFIKASI MAKANAN BERESIKO DI SMK KESEHATAN JAYAPURA: EDUKATOR KESEHATAN TEMAN SEBAYA

Authors

  • Eva Susanty Simaremare Universitas Cenderawasih, Jayapura
  • Allowisya Futwembun Universitas Cenderawasih
  • Rusnaeni Rusnaeni Universitas Cenderawasih
  • Elsye Gunawan Universitas Cenderawasih
  • Rani Dewi Pratiwi Universitas Cenderawasih
  • Septriyanto Dirgantara Universitas Cenderawasih

DOI:

https://doi.org/10.31957/.v2i1.637

Abstract

Food is all products consumed by humans either in the form of raw, semi-finished, or finished materials which include industrial products, restaurants, catering, traditional food or snacks. Students are often wrong to choose the healthy foods or snacks in schools.  This  study aims  to  support  students  of  SMK  Kesehatan  Jayapura  in identifying hazardous food in school or at home. Therefore they became health educator for others students. This  activity was conducted at SMK Health Analysis Jayapura on September 14, 2017 with several methods that were: 1). Lectured in small group; 2). Preparation administration at FMIPA Uncen and SMK, 3). activities lectured and discussions of risky food, (3) evaluation and data analysis through questionnaires istributed. The number of participants were 134 people. From the results showed that 8.2% of students know how to choose healthy food. About 5.2% of participants had been got the same activity. And 90.3% of the students committed to assist others in choosing good food.

Keywords: Identification, food, SMK Health, Jayapura, snacks

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eva Susanty Simaremare, Universitas Cenderawasih, Jayapura

Farmasi

Allowisya Futwembun, Universitas Cenderawasih

Kimia

Rusnaeni Rusnaeni, Universitas Cenderawasih

Farmasi

Elsye Gunawan, Universitas Cenderawasih

Farmasi

Rani Dewi Pratiwi, Universitas Cenderawasih

Farmasi

Septriyanto Dirgantara, Universitas Cenderawasih

Farmasi

References

Afrianti, H. 2008. Teknologi Pengawetan Pangan. Penerbit Alfabeta, Bandung, 1-5; 115–115.

BPOM. 2005. Peraturan Kepala BPOM tentang Penetapan Batasan Maksmimum cemaran mikroba da kimia dalam makanan.

Mukono, H. J. 2006. Prinsip Dasar Kesehatan Lingkungan. Airlangga University Press. Surabaya.

Mulia, R. 2005. Kesehatan Lingkungan. Graha Ilmu. Yogyakarta.

Pohan, D. 2009. Pemeriksaan E.coli pada Usapan Peralatan Makan Yang digunakan oleh Pedagang Makanan di Pasar Petisah Medan. Skripsi. FKM USU. Medan.

Puspawiningtyas, E., R. B. Pamungkas, A. Hamad. 2017. Upaya meningkatkan pengetahuan bahan tambahan pangan melalui pelatihan deteksi kandungan formalin dan boraks. Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat UMP. 1(1): 51-56

Downloads

Published

2019-01-21

Issue

Section

Articles